Compleet advies en direct een offerte met alle toeters en bellen

Het verhaal van Nico & Astrid Bakker Waar? Amersfoort Vathorst. Woningtype? Twee-onder-eenkap-woning. Woonoppervlakte ca. 150 m². Bouwjaar? 2004. Verwarming? Vloerverwarming op de begane grond en radiatoren in de overige ruimtes. Wensen? Aardgasloos wonen met een gezonder binnenklimaat en naast verwarmen ook koelmogelijkheid in de zomer. Klimaatmissie Nederland begeleidde de familie Bakker bij het verduurzamen van hun woning aan de hand van het Klimaatplan.

Nico: “Wij wonen sinds 2004 in ons huis hier in Amersfoort Vathorst samen met onze hond Robbie. Ik heb al heel lang veel affiniteit met het verduurzamen van woningen en wijken. Dit komt ook mede door mijn opleiding bouwkunde en mijn werk als bouwkundig architect. We hadden ons al verdiept in onder andere zonnepanelen maar de stap naar uitvoering hadden we nog steeds niet genomen. We bleven en beetje hangen in een soort van onzekerheid. Toen verscheen er een mailing van Klimaatmissie Nederland in de brievenbus waarna wij uiteindelijk een compleet klimaatplan voor onze woning hebben laten uitwerken. De maatregelen, de kosten, de financiering, de terugverdientijd en uitgebreide uitleg over alle mogelijkheden en oplossingen zijn in ons Klimaatplan helder in kaart gebracht."

Nico: “Wat wij fijn vonden is dat je bij Klimaatmissie Nederland een compleet advies en direct een offerte met alle toeters en bellen uit kan laten werken.”

Astrid: “Wat ons erg aansprak is het feit dat in het plan ook de mogelijkheid om ons huis te koelen meegenomen kon worden. Met de laatste twee hete zomers die we hebben gehad nog vers in het geheugen was dat voor ons ook een heel belangrijk punt. Met de warmtepomp in combinatie met onze JAGA lage temperatuur radiatoren kunnen we alle ruimtes in huis heel comfortabel en energiezuinig verwarmen en koelen. Een ander heel belangrijk onderdeel van ons Klimaatplan zijn de gefilterde frisse lucht toevoerpunten in combinatie met een nieuwe mechanische ventilatiebox. Ik ben zelf behoorlijk allergisch. Een gezond binnenklimaat is voor mij persoonlijk ontzettende belangrijk. Onze Oxygen frisse lucht toevoerpunten zijn voorzien van M6 filters waardoor heel veel fijne stofdeeltjes van buitenaf tegengehouden worden. Hierdoor komt er veel minder stof in huis en heb ik veel minder last van mijn allergie. Het feit dat de ‘oude’ luchtroosters bij de ramen niet meer open staan en dat de ramen niet meer open hoeven om frisse lucht naar binnen te krijgen is vooral psychologisch even wennen. De mechanische ventilatie zorgt voor de afvoer van vochtige en smerige lucht en de toevoerpunten zorgen voor gefilterde frisse lucht in huis. Bijkomende voordeel is dat de vochtbalans in huis veel beter is waardoor het huis met minder energie op temperatuur blijft."

Totaaloplossing en financiering
Nico: “Wij hebben gekozen voor de totaaloplossing inclusief aardgasvrij wonen. Bij vrijwel alle woningen in Vathorst is die stap goed te doen omdat de isolatiewaarde van de huizen goed is. Maar het is alles bij elkaar opgeteld best een pittige investering. Voor ons zijn de totale kosten ongeveer € 31.000,- geweest. Een groot deel van de kosten zit in de 24 zonnepanelen inclusief optimizers en omvormer. Een ander groot deel zit in de complete warmtepompinstallatie.

Wij hebben het gefinancierd door een extra, relatief goedkope, lening af te sluiten. We leven nu aardgasvrij en gebruiken alleen nog stroom die we voor een groot deel zelf opwekken. Ik ben gek van meten dus we hebben een speciale app waarmee we het verbruik van het huis dagelijks in de gaten houden. Naast dat dit leuk en interessant is maakt het je ook nog meer bewust van alle energieverbruik in je huis. We zijn heel benieuwd waar we uitkomen over een jaar gezien.

Onze woning is door Klimaatmissie Nederland aardgasvrij en comfortabeler gemaakt. Ze begeleiden je niet alleen met het maken van het plan. Ze nemen al het werk uit handen, zorgen voor prestatiegarantie en ze zorgen voor het onderhoudscontract. Het is heel prettig dat je voor alles één aanspreekpunt hebt.

Ze hadden weliswaar iets meer dagen nodig dan vooraf verwacht, maar uiteindelijk is alles binnen twee weken geregeld.” Astrid: “Het is toch een behoorlijke ingreep in je huis. Je bent eigenlijk twee weken even je huis kwijt. Van de elektricien en de radiatorinstallateur tot de warmtepompinstallateur en de plaatsers van de zonnepanelen. De hele dag lopen er verschillende mensen door je huis. Maar als je dat van tevoren weet dan is dat prima te doorstaan.”

Nico: “Ik adviseer iedereen die aan de slag willen met verduurzaming van de woning om een gesprek aan te vragen. Laat je goed informeren en laat vooral ook een persoonlijk Klimaatplan uitwerken. Je wordt er een flink stuk wijzer als het gaat om duurzamer, gezonder, comfortabeler en wellicht zelfs zoals bij ons aardgasvrij wonen.”

Nico en Astrid: “Wij zijn blij met onze comfortabele woning. Kom maar op met die strenge winter en hete zomer. Onze woning is er klaar voor.”